Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Αρχική > Νέα & Ανακοινώσεις > Δελτία Τύπου > Ημερίδα «Η Παιδική Παχυσαρκία στο Προσκήνιο-Καλές Πρακτικές»

Ημερίδα «Η Παιδική Παχυσαρκία στο Προσκήνιο-Καλές Πρακτικές»

438669923 753335033651884 5863094572991506638 n

 

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα «Η Παιδική Παχυσαρκία στο Προσκήνιο-Καλές Πρακτικές» που διοργανώθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Joint Action «Health4EUKids» σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, το Εργαστήριο Υγιεινής, την Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών  και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Υγεία» του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Χαιρετισμούς απηύθυνε ο Διοικητής της 6η ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Άννα Μαστοράκου και η Αντιδήμαρχος Υγείας Δήμου Πατρέων Βίβιαν Σαμούρη.

Ο Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής, έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Health4EUKids» που συμμετέχουν 14 χώρες ως επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.

Η Εμμανουέλα Μαγριπλή, Επίκουρη Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Health4EUKids» παρουσίασε την καλή πρακτική «Smart Family» για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας που προήλθε από την Φιλανδία και εφαρμόζεται στην Πάτρα.

Η Ελένη Παπαχατζή, Παιδίατρος στην Παιδιατρική Κλινική ΠΓΝΠ και Μεταδιδ. Ερευνήτρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Τμ. Ιατρικής, Πανεπιστημίου Πατρών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Health4EUKids» παρουσίασε την καλή πρακτική «Grunau moves» για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας που προήλθε από την Γερμανία και εφαρμόζεται και αυτή με διάφορες δράσεις σε σχολεία της Πάτρας.

Ο Γεώργιος Π. Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού, και Ιατρικής Ακριβείας, Επικεφαλής, Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασε την κεντρική ομιλία «Η Παιδική Παχυσαρκία σαν μια Πρώιμη Εκδήλωση της Σύγχρονης Ζωής» όπου κυρίως αναφέρθηκε στο θέμα της αιτιογένεσης της παιδικής παχυσαρκίας στη σύγχρονη ζωή και στις σύγχρονες γενιές καθώς και το ρόλο των νέων τεχνολογιών σε αυτό. Ο κος Χρούσος για άλλη μια φορά παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο και ολοκληρωμένα την πολυπλοκότητα και την πολυπαραγοντικότητα καθώς και την εξαιρετική σημασία για τη Δημόσια Υγεία που έχει η παιδική παχυσαρκία.

Ο Θεόδωρος Δάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Μέλος της Παιδιατρικής Κλινικής του Τμ. Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασε την ομιλία «Διατροφή και ανάπτυξη στο ενδομήτριο περιβάλλον και τη νεογνική ηλικία» όπου ανέπτυξε με επιδημιολογικά δεδομένα τα στοιχεία και το ρόλο της ανάπτυξης στις δύο φάσεις της ζωής και τη σχέση με την παχυσαρκία.

Η Ειρήνη Κωστοπούλου, Επιμελήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Παιδιατρική κλινική Πανεπιστημίου Πατρών, ΠΓΝΠ παρουσίασε την ομιλία της «Αρχές πρόληψης και αντιμετώπισης παιδικής παχυσαρκίας» όπου έδωσε σημαντικά στοιχεία για τους μηχανισμούς πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας καθώς αποτελεί μια τροποποιήσιμη νόσο μέσω της συμπεριφοράς.

Εν συνέχεια σε συζήτηση ανοικτής στρογγυλής τραπέζης ο Αντώνης Ζαμπέλας, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΕΦΕΤ, ο Γαβριήλ Δημητρίου, Καθηγητής, Δ/ντής Παιδιατρικής Κλινικής, Πανεπιστημίου Πατρών, ο Μανώλης Σουρής, Παιδοψυχολόγος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Άννα Μαστοράκου, Ιατρός, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και η Ελένη Μπεχλιούλη, Εκπρόσωπος Συλλόγου Γονέων απάντησαν στο μείζον θέμα «Ποιος ο ρόλος της οικογένειας και του κράτους στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας» με εξαιρετικές τοποθετήσεις και απαντήσεις σε καίρια θέματα της παιδικής παχυσαρκίας, όπως οθόνες και παχυσαρκία, κοινωνικά δίκτυα και παχυσαρκία, ρόλος τους κράτους και της περιφέρειας στην πρόληψη.

Τέλος, οι θεατές απόλαυσαν μια Χορευτική Παράσταση με θέμα την Παιδική παχυσαρκία, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (Υπεύθυνη: Κάτια Σαβράμη, Αναπλ. Καθηγήτρια) και τη Σχολή DanceArte, Υπεύθυνη: Τατιάνα Λοβέρδου) Μουσική: “Flashdancemovie, “What a feeling”  instrumental, and with lyrics Irene Cara, Σύνθεση και σόλο χορεύτρια Θεανώ Βανταράκη, Καθηγήτρια χορού και φοιτήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μιου Πατρών. Χορευτές από την σχολή Τατιάνας Λοβέρδου: Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, Λυδία Κονταξή, Μάγια Κοζανιτά, Λυδία Μακρή, Ελπίδα Ματούλα, Αντιγόνη Παναγιωτοπούλου, Ευδοκία Χρόνη, Μαρία Χρόνη καθώς και δείπνο στο χώρο του Επίκεντρου.

438669923 753335033651884 5863094572991506638 n 7 2

Print Friendly, PDF & Email
Μετάβαση στο περιεχόμενο