Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική > Νέα & Ανακοινώσεις > Δελτία Τύπου > Κεντρική ομιλία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ στο Συνέδριο με θέμα “Ιατρική Ακρίβεια στην Ογκολογία” (Πάτρα)

Κεντρική ομιλία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ στο Συνέδριο με θέμα “Ιατρική Ακρίβεια στην Ογκολογία” (Πάτρα)

g karvelis omilia synedrio patra1

Στο συνέδριο με θέμα “Ιατρική Ακρίβεια στην Ογκολογία”, μίλησε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης. Η ομιλία του Διοικητή στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (14 Μαΐου) στο Royal (Πάτρα), ήταν η εξής:

“Κυρίες και Κύριοι, χαίρομαι πολύ που απόψε βρίσκομαι ανάμεσά σας σε ένα συνέδριο που φαίνεται ότι εδραιώνεται και αποκτά ετήσια συχνότητα.

Σε αυτό το τριήμερο δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θέματα που άπτονται του καρκίνου. Δίνεται η ευκαιρία για μεταφορά και ανταλλαγή γνώσεων, θεραπευτικών προσεγγίσεων, εμπειριών, τεχνογνωσίας και προβληματισμών.

Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τον ογκολογικό ασθενή, που είναι ένας «ιδιαίτερος» ασθενής, που απαιτεί «ιδιαίτερους» χειρισμούς, καθώς φέρει ποικίλα χαρακτηριστικά και μοναδικά, ο καθένας, συναισθήματα. Αρχικά, η διάγνωση του καρκίνου καθιστά τον ασθενή «εύθραυστο» λόγω της επιβαρυμένης ψυχολογικής συνθήκης που του γεννά, των κοινωνικών περιορισμών που ακολουθούν, των οικονομικών αλλαγών, που υφίσταται συχνά και των επαγγελματικών δυσκολιών που ενδεχομένως αντιμετωπίσει. Να μιλήσουμε για αυτή την κατηγορία ασθενών και στα πλαίσια της πανδημίας, που δοκιμάστηκε αρκετά σε παγκόσμιο επίπεδο, σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο.

Είναι γεγονός ότι τα συστήματα περίθαλψης ασθενών ανά τον κόσμο που παρέχουν πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ασθενών διαταράσσονται με την εκδήλωση απρόβλεπτων καταστάσεων κρίσεων. Για την εύρυθμη λειτουργία τους και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση τους είναι απαραίτητη η επαναφορά της ισορροπίας τους. Ο Ιπποκράτης έλεγε χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση των υγειονομικών κρίσεων ότι «οι απελπισμένοι καιροί φέρνουν και απελπισμένα μέτρα». Θα μου επιτρέψετε να παραφράσω τα λεγόμενά του και να πω ότι οι κρίσιμοι καιροί απαιτούν δραστικά μέτρα.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας και διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για μία σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που επιβαίνει θανατηφόρα κυρίως για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα- μεταξύ αυτών και οι καρκινοπαθείς και οι ανοσοκατεσταλμένοι- η πολιτεία έλαβε άμεσα μέτρα για την προστασία αυτών. Η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων εντός και εκτός των υγειονομικών δομών και η δυνατότητα επίσκεψης ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με προγραμματισμένα ραντεβού στους υγειονομικούς χώρους ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα διαχείρισης και των ογκολογικών ασθενών μέσα στα όρια του υγειονομικού μας συστήματος. Επίσης, η ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων των νοσοκομειακών δομών και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τις επόμενες ημέρες από την ανίχνευση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας ήταν μία σοβαρή ένδειξη της μέριμνας του του υπουργείου για την καλύτερη εξυπηρέτηση και φροντίδα τόσο των ασθενών που νόσησαν από το covid 19 χωρίς υποκείμενα νοσήματα, όσο και αυτών που νόσησαν από covid 19 και φέρουν και συνοδά νοσήματα. Μεταξύ αυτών αναφέρομαι και στους ογκολογικούς ασθενείς που είναι μια ξεχωριστή ευάλωτη ομάδα ασθενών.

Στην προσπάθεια της επιτακτικής στήριξης που υπήρξε εκείνη την εποχή, η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ προχώρησε σε πρόσληψη ιατρικού επικουρικού προσωπικού. Συγκεκριμένα προσλήφθηκαν ιατροί με τις εξής ειδικότητες στα κάτωθι νοσοκομεία μας : 1 με ειδικότητα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Γ.Ν. Πατρών ‘Άγος Ανδρέας». 2 με ειδικότητα Παθολογικής Ογκολογίας για το ογκολογικό τμήμα και Δερματολογίας με γνωστικό αντικείμενο στην Ψηφιακή Χαρτογράφηση και δερματοσκόπηση για το Π.Γ.Ν.Π. Και ένας ιατρός με ειδικότητα Παθολογικής Ογκολογίας στο Π.Γ.Ν.Ι.

Όσο σκληρά και αν ήταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα εντός των νοσοκομειακών μονάδων, τα ογκολογικά χειρουργεία εξαιρέθηκαν από το μέτρο της μείωσης των τακτικών χειρουργείων, ενώ οι προγραμματισμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως είναι οι ακτινοθεραπείες και οι συστηματικές θεραπείες διενεργούνται, εξ αρχής, κανονικά.

Αξίζει να πω ότι οι ιατροί που είναι ειδικευμένοι με ειδικότητες την παθολογία-ογκολογία, τη χειρουργική ογκολογία και την Ακτινοθεραπευτική ογκολογία δεν σταμάτησαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Αντίθετα, παρέμειναν στις θέσεις τους καταβάλλοντας δυνάμεις για την άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση των μορφών καρκίνων που είχαν και έχουν αναλάβει.

Μία ακόμη πρόκληση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν η άμεση πρόληψη και η θωράκιση των ευάλωτων αυτών οργανισμών από covid. Αυτό επετεύχθη με την προτεραιότητα που τους δόθηκε στον εμβολιασμό κατά του νέου κορονοιού, ως υψηλή ομάδα κινδύνου, ώστε να ξεφύγουν από πιθανές δυσάρεστες επιπλοκές.

Σε αυτό το κομμάτι της πρόληψης λειτούργησε πολύ θετικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Με τη σύσταση των περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων εντός των κέντρων υγείας δόθηκε η ευκαιρία οι ασθενείς να προσεγγίσουν το Εθνικό Σύστημα υγείας, αλλά και το αντίστροφο, να προσεγγίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους ασθενείς, τον κάθε ασθενή, τον κάθε ογκολογικό ασθενή. Εφαρμόστηκε δηλ. ο εμβολιασμός κατ’ οίκον, που στα πλαίσια της διενέργειάς του εξυπηρετούνται χρόνιοι πάσχοντες, με ιδιαίτερα επιβαρυμένη την σωματική τους κατάσταση. Εξαιτίας αυτής της επιβάρυνσης αδυνατούν να μετακινηθούν αυτοί στην υγειονομική δομή, αλλά μετακινείται η δομή σε αυτούς!!! Επομένως, με αυτόν τον τρόπο καλύφθηκαν και συνεχίζουν να καλύπτονται οι ασθενείς αυτής της κατηγορίας με όφελος τη θωράκισή τους.

Αυτό όμως που έγινε μεγαλύτερη πρόκληση είναι η νέα ψυχολογική συνθήκη που δημιουργήθηκε στον πληθυσμό. Ο φόβος επιβράδυνε την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Πολλοί ασθενείς φοβούμενοι ότι θα προσβληθούν από τον νέο κορονοιό μείωσαν ή σταμάτησαν τις επισκέψεις σε δομές διάγνωσης -όπως είναι τα εξωτερικά ιατρεία- και τους ετήσιους προληπτικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα είτε πολλοί καρκίνοι να διαγνώστηκαν καθυστερημένα, είτε άλλοι να είναι ακόμη αδιάγνωστοι! Αμέσως γίνεται αντιληπτό το κόστος που αυτή η κατάσταση επιφέρει μακροπρόθεσμα αυξάνοντας, πιθανόν, τον δείκτη θνητότητας. Και εδώ έρχεται η διαβεβαίωση εκ μέρους μου ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα μέσα σε όλες τις υγειονομικές μας μονάδες τηρούνται αυστηρά και δεν υπάρχει λόγος αποφυγής τους. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει καθημερινά τη μάχη του για να είναι οι υγειονομικές συνθήκες ιδανικές για την προστασία των πολιτών που εξετάζονται στα νοσοκομεία μας και τις λοιπές δομές μας, αλλά και των ασθενών που νοσηλεύονται.

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να αναδείξω τη δουλειά που γίνεται σε (δύο) ογκολογικά τμήματα της περιφέρειας. Θα κατανοήσετε ότι για τους επιστήμονες που υπηρετούν τις ανάγκες των ογκολογικών ασθενών η ίδια η ζωή είναι το κίνητρο που τους προκαλεί να στηρίξουν και να μεθοδεύσουν τις υπηρεσίες τους. Αναφέρομαι στο ογκολογικό τμήμα του Γ.Ν.Καλαμάτας και στο αντίστοιχο του Γ.Ν. Τρίπολης.

Το μεν πρώτο ξεκίνησε τη λειτουργία του εν καιρώ σκληρού lock down, του πρώτου lock down. Πρόκειται για ένα τμήμα με μια ιατρό ογκολόγο. Ήταν μια εποχή που δεν λειτουργούσαν τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία. Η γιατρός είχε παρατηρήσει ότι υπήρχαν πολλοί καρκινοπαθείς στη Μεσσηνία που δεν είχαν προσβασιμότητα σε δημόσια νοσοκομεία με ογκολογικά τμήματα, όπως το Π.Γ.ΝΠ. και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα των Αθηνών και είχαν μείνει παραμελημένοι. Παραμελημένοι χωρίς τακτική παρακολούθηση και follow up. Άτυπα, κατάφερε να εξετάζει περιστατικά, που είχαν άμεση ανάγκη, μία φορά την εβδομάδα σε ιατρείο του νοσοκομείου βάζοντας έτσι τα θεμέλια για την οργάνωση του τμήματος και των ασθενών. Συνάμα, ενθάρρυνε τους ασθενείς να αφήνουν τις διαγνωστικές τους εξετάσεις και στη συνέχεια, αφού τις εξέταζε, να μιλάει μαζί τους τηλεφωνικά και να τους παρέχει την κατάλληλη ενημέρωση. Παράλληλα, ανέπτυξε ένα άτυπο ογκολογικό συμβούλιο διεπιστημονικής ομάδας με τη βοήθεια της τεχνολογίας εξ αποστάσεως προκειμένου να έχει σαφή κλινική εικόνα για κάθε ασθενή του τμήματός της. Με αυτόν τον τρόπο ήταν εφικτή και η απόφαση για τη θεραπευτική προσέγγιση που θα εφαρμοζόταν στον καθένα ξεχωριστά. Το τμήμα αυτό σήμερα έχει δέκα κλίνες και ημερησίως ο αριθμός των θεραπειών που διενεργούνται αγγίζει τις 18-20 κατά μέσο όρο. Πλαισιώνεται από ένα άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και μία ψυχολόγο που εργάζεται κυρίως με τις ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, το άτυπο ογκολογικό συμβούλιο συνεχίζει να υφίσταται και να διευκολύνει τα θεραπευτικά σχήματα των παλαιότερων και των νεότερων ογκολογικών ασθενών. Σημειώνουμε για αυτό το νεοσύστατο, σχετικά, τμήμα ότι κανένα θεραπευτικό σχήμα δεν αναβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντίθετα, όλοι οι ασθενείς εξυπηρετήθηκαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούνται απολαμβάνοντας όλες τις παροχές του συστήματος Σημειώνεται ότι με τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος δόθηκε η ευκαιρία σε μεσσήνιους πάσχοντες, που εξυπηρετούνταν από τα ογκολογικά τμήματα όμορων περιοχών, να έχουν προσβασιμότητα στο Γ.Ν. Καλαμάτας επιφέροντας κατά αυτόν τον τρόπο μείωση των δαπανών του οικογενειακού εισοδήματος για μετακινήσεις και διανυκτερεύσεις εκτός νομού. Επίσης, σταμάτησε για αυτούς και για τους φροντιστές τους η ταλαιπωρία των συχνών μετακινήσεων και της αναζήτησης θεραπόντων ιατρών για παρακολούθηση και το απαραίτητο follow up. Θα τονίσω ότι εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου και εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ έχει γίνει προκήρυξη για την πρόσληψη επικουρικού ιατρικού προσωπικού, αλλά, δυστυχώς και δεν υπάρχει ανταπόκριση από ιατρούς ογκολόγους.

Σειρά τώρα το αντίστοιχο τμήμα του Γ.Ν. Τρίπολης. Το ογκολογικό τμήμα στο Γ.Ν. Τρίπολης λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια με την παρουσία ενός ιατρού ογκολόγου. Αν σκεφτούμε ότι η Αρκαδία είναι ο κεντρικότερος νομός της Πελοποννήσου, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι το τμήμα αυτό εξυπηρετεί καρκινοπαθείς από την Αρκαδία, την Αργολίδα, ένα τμήμα της Κορινθίας, ένα τμήμα της Ηλείας και ένα τμήμα της Μεσσηνίας. Άρα, αντιλαμβανόμαστε όλοι τον όγκο των ασθενών που απολαμβάνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες αυτού του τμήματος! Και οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις με χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη σύστασης ακτινοθεραπευτικού τμήματος, ώστε να υπάρξει μια σφαιρική αντιμετώπιση των περιστατικών καρκίνου. Και αυτό το τμήμα πλαισιώνεται από άριστους και κατάλληλα εκπαιδευμένους νοσηλευτές/τριες που τηρούν ασθενοκεντρικούς χειρισμούς στη διαχείριση των ασθενών τους. Το τμήμα της Τρίπολης έχει στα άμεσα σχέδιά του τη συνεργασία με πανεπιστήμιο του εξωτερικού και συγκεκριμένα του Σαν Φραντσίσκο, ώστε να προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες από κοινού. Αξίζει να πω ότι κατά την περίοδο των μεγάλων κυμάτων του νέου κορονοιού κανένα θεραπευτικό σχήμα δεν ματαιώθηκε. Η διεπιστημονική ομάδα δεν άφησε κανένα περιθώριο να χαθεί καμία χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

Ας μου επιτρέψετε, επίσης, να πω και δυο λόγια για το ογκολογικό τμήμα του Γ.Ν. Πατρών χάρη στη λειτουργία του οποίου συναντιόμαστε όλοι εδώ απόψε. Πρόκειται για ένα τμήμα που κουβαλά εμπειρία χρόνων στην αντιμετώπιση του καρκίνου και έχει περιθάλψει εκατοντάδες ασθενών. Ένα τμήμα που αντιμετωπίζει τον καρκίνο σφαιρικά, εφαρμόζοντας όλα τα είδη θεραπευτικών σχημάτων: χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και ανοσοθεραπείας. Επικεντρώνεται στη συναισθηματική κατάσταση του ασθενούς, χωρίς να εξαιρείται ο άριστος επαγγελματισμός και η επιστημονική προσέγγιση εκ μέρους των θεραπόντων της διεπιστημονικής ομάδας. Θα επισημάνω πρώτα από όλα ότι έχει ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων κατά του νέου κορονοιού ογκολογικών ασθενών, να αγγίζει το 98%! Αυτό αποδεικνύει τη στενή σχέση που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους θεράποντες ιατροί και ασθενείς. Και με χαρά ενημερώθηκα ότι περπατούν γοργά και για την τέταρτη δόση. Είναι ένα τμήμα που έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δράση προς την κοινότητα μέσα από συνεχείς ενημερώσεις, όπως η οργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων και επιστημονικών συνεδρίων και, φυσικά, εθελοντικό έργο. Παράλληλα, επιδίδεται σε κλινικές μελέτες όχι μόνο εθνικού, αλλά και διεθνούς επιπέδου. Κατά την περίοδο των κυμάτων του covid παρατηρήθηκαν δυσκολίες που άπτονταν πρακτικών ζητημάτων στην καθημερινότητα των ασθενών. Από παρατηρήσεις του ιατρικού, του νοσηλευτικού και του παραϊατρικού προσωπικού εντοπίστηκε η αύξηση αρνητικών συναισθημάτων όπως αγωνίας, φόβου, μοναχικότητας, πίκρας, απογοήτευσης. Αυτά τα συναισθήματα αναπτύχθηκαν στην προσπάθεια προάσπισης της υγείας τους και σχετίζονταν με την απομάκρυνση αγαπημένων προσώπων, την αποφυγή κοινωνικών συναναστροφών και την αναγκαιότητα κοινωνικής απομόνωσης. Επίσης, η απουσία του συνοδού, για λόγους τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων εντός του νοσοκομείου, δυσκόλεψε αρκετά τη γραφειοκρατική εξυπηρέτησή τους όπως π.χ. συνταγογράφηση και άλλες διαδικασίες. Δυστυχώς, η νόσηση κάποιων εξ αυτών προκάλεσε την καθυστέρηση των θεραπειών με αποτέλεσμα να παραταθεί ο συνολικός χρόνος της θεραπευτικής τους διαδικασίας. Η επιτυχία και η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών σχημάτων οφείλεται στην διασύνδεση που υπάρχει μεταξύ των ειδικοτήτων εντός του γενικού νοσοκομείου. Επιπρόσθετα, να αναφερθούμε και στο εξαιρετικό νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια με γνώμονα την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης, ενθάρρυνσης και ενδυνάμωσης των ασθενών τους. Η καθημερινή προσπάθεια και η ανάπτυξη στενών και ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ των ασθενών και του εξειδικευμένου προσωπικού κρατάει ζωντανό το τμήμα και ενισχύει τα συναισθήματα αισιοδοξίας και ελπίδας για τους πάσχοντες.

Θα μπορούσα να μιλάω για όλα τα ογκολογικά μας τμήματα και να εξαίρω την προσπάθεια και την κατάθεση ψυχής που γίνεται στο καθένα από αυτά από όλο το προσωπικό. Ποιος δεν αναγνωρίζει την προσπάθεια, τον ζήλο, τον προσωπικό και συλλογικό κόπο που καταβάλλονται στο ογκολογικό του Π.Γ.Ν.Π ή του Π.Γ.Ν.Ι ;;

Με κίνητρο, λοιπόν το φιλότιμο, την ευαισθησία και τον ζήλο που δείχνουν οι υπηρετούντες την υγεία και κυρίως οι υπηρετούντες την ξεχωριστή ομάδα των καρκινοπαθών, η Κεντρική Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ έχει σταθεί σημαντικός αρωγός. Για εμάς είναι προτεραιότητα μέσω της κατανομής των πιστώσεων σε κατηγορίες φαρμάκων να εξασφαλίζονται τα ογκολογικά φάρμακα. Αυτό ισχύει για όλες τις νοσοκομειακές δομές μας που περιθάλπτουν ογκολογικούς ασθενείς, ούτως ώστε να προλαμβάνονται έγκαιρα οι ανάγκες τους και να μην υπάρχουν ελλείψεις. Βασικοί μας συνεργάτες είναι οι οικονομικές υπηρεσίες και τα φαρμακεία των νοσοκομείων μας. Είναι ένας τρόπος να στηρίξουμε έμμεσα τους καρκινοπαθείς όλης της υγειονομικής μας περιφέρειας και τις οικογένειές τους. Είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε το οικογενειακό εισόδημα συμβάλλοντας στην αποφυγή μετακινήσεων και προς τα μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία των Πατρών, των Αθηνών, των Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε έτσι τα περιφερειακά μας νοσοκομεία με την προσθήκη παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω ότι όλα τα αιτήματα προς τη Διοίκησή μας, που αφορούν άμεσα ή έμμεσα ανάγκες των ογκολογικών τμημάτων έχουν διεκπεραιωθεί και δεν υφίσταται καμία εκκρεμότητα. Επόμενος στόχος μας ως Κεντρική Υπηρεσία είναι να προχωρήσουμε στη διερεύνηση αιτημάτων και αναγκών που άπτονται με την ενίσχυση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών συμβάλλοντας στην ποιότητα της ζωής των ασθενών αυτών και διευκολύνοντας την ιατρονοσηλευτική περίθαλψη και την συναισθηματική τους ενδυνάμωση.

Έρχομαι τώρα σε ένα άλλο κομμάτι, σε αυτό το αμιγώς επιστημονικό και ερευνητικό που εφαρμόζεται σε κάποια ογκολογικά μας τμήματα εντός των γεωγραφικών ορίων της υγειονομικής περιφέρειας. Αναφέρομαι στο σημαντικό κομμάτι των κλινικών μελετών. Πολλές από αυτές έχουν να κάνουν και με την Ιατρική Ακριβείας και την εφαρμογή της στην Ογκολογία. Θα πρέπει να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε επιστήμονες οι οποίοι εξειδικεύονται σε τέτοιες έρευνες. Πρόκειται για έρευνες που ανιχνεύουν τις μοριακές διαταραχές που παρατηρούνται σε κάθε ογκολογικό ασθενή, ώστε να μπορεί να καθοριστεί μία εξατομικευμένη νέα θεραπευτική προσέγγιση για αυτόν, με μακροπρόθεσμα οφέλη σε επίπεδο επιβίωσης και ποιότητας ζωής. Ουσιαστικά, γίνεται στοχευμένη αναζήτηση θεραπευτικών παραγόντων. Η απόφαση της θεραπείας με βάση συγκεκριμένους δείκτες συμβάλλει στην εξατομικευμένη επιλογή των ασθενών που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ωφεληθούν, αποφεύγοντας, παράλληλα την άσκοπη έκθεση στην τοξικότητα της θεραπείας εκείνων των ασθενών που έχουν μικρότερη πιθανότητα να ανταποκριθούν. Να σημειώσω ότι στο παθολογοανατομικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας διενεργείται άμεσα και δωρεάν ένα μεγάλο τμήμα μοριακών εξετάσεων και αφορούν τις κατηγορίες των τριών επικρατέστερων ειδών καρκίνου, δηλ. του μαστού, του πνεύμονος και του εντέρου, άρα μεθοδεύεται και η θεραπευτική προσέγγιση ταχύτερα, χωρίς να χάνεται χρόνος.

Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ έχει ρόλο στην οικονομική διαχείριση κλινικών μελετών των ογκολογικών τμημάτων των περιφερειακών νοσοκομείων, ενώ χρηματοδοτεί τις αντίστοιχες μελέτες που διενεργούνται στα πανεπιστημιακά μας νοσοκομεία.

Πέρα από όλα αυτά, όσο υπάρχει ο άνθρωπος και όσο αυτός εξελίσσεται μέσα σε ένα κοινωνικό, οικονομικό, γεωπολιτικό και οικολογικό περιβάλλον θα έχουμε πολλές πτυχές του καρκίνου που μεταλλάσσονται, που εκδηλώνονται, που διαφοροποιούνται ως ερεθίσματα για τον επιστημονικό χώρο. Σημασία έχει να καταφέρει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να μετατρέψει την προσβολή του ανθρώπινου οργανισμού από καρκίνο σε μια χρόνια πάθηση, χαρίζοντας ποιοτική διαβίωση και επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής. Με λίγα λόγια, η ανάγκη μετατροπής σε μια «χρονιότητα» είναι η μεγαλύτερη πρόκληση!

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η λήψη μιας σειράς μέτρων σε τομείς που αφορούν την επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα, ώστε να υπάρξουν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης. Απαιτούνται εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας για την αποφυγή καρκίνων που συνδέονται άμεσα με τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας, βελτίωση προσβασιμότητας σε υπηρεσίες υγείας, στήριξη των προσπαθειών για την αποφυγή της κλιματικής μεταβλητότητας, προσπάθειες μείωσης των κοινωνικοικονομικών ανισοτήτων κτλ. Ας σκεφτούμε επί παραδείγματι, το σημαντικό ζήτημα της συνταγογράφησης. Με την άυλη συνταγογράφηση υπήρξε σημαντική βελτίωση στην εξυπηρέτηση των ασθενών αυτών και κυρίως των φροντιστών τους. Επί της ουσίας, η άυλη εξοικονομεί χρόνο για τον ασθενή ή τον συνοδό του, εξασφαλίζει ταχύτητα στη λήψη της θεραπευτικής αγωγής και απεμπλέκει από πολύωρες αναμονές, διαδρομές και αναζητήσεις.

Είναι πιθανό πολλοί να ισχυριστούν ότι η πανδημία προκάλεσε αποδιοργάνωση με την μετατόπιση του ιατρικού ενδιαφέροντος και της ιατρικής φροντίδας σε τομείς διαφορετικούς από τον καρκίνο. Εμείς λέμε ότι η πανδημία ανέδειξε τον ρόλο της επιστήμης, και δη της ιατρικής επιστήμης, προς όφελος κάθε εξειδικευμένης ομάδας ασθενών, θέτοντας νέες βάσεις και προοπτικές για την εξυγίανση και την αποτελεσματικότητα του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας.

Διοίκηση και επιστήμονες είμαστε συνοδοιπόροι στα υγειονομικά μονοπάτια που μας όρισε η νέα πανδημία. Είμαστε συνεργάτες στην προετοιμασία και στη διαμόρφωση τεχνογνωσιών για την αντιμετώπιση κάθε νέας πανδημίας. Από κοινού διαμορφώνουμε και εφαρμόζουμε στο παρόν για να ορίζουμε στο μέλλον. Κοινός μας παρονομαστής ο άνθρωπος που πάσχει και που διεκδικεί δικαίωμα στη ζωή.

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή και για τον χρόνο σας”

g karvelis omilia synedrio patra
g karvelis omilia synedrio patra
Print Friendly, PDF & Email
dypede
6η Υ.ΠΕ.
Σκοπός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι η αποτελεσματικότερη κσι αποδοτικότερη λειτουργία των ΦΠΥΥΚΑ στην παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης στον πληθυσμό της Περιφέρειας.
https://www.dypede.gr
Μετάβαση στο περιεχόμενο