Αρχική > Εθελοντική Αιμοδοσία 6ης ΥΠΕ

Εθελοντική Αιμοδοσία 6ης ΥΠΕ

Εθελοντική Αιμοδοσία

Τα Τελευταία Νέα Μας

 Τελευταία Νέα
 Θέσεις Εργασίας & Προκηρύξεις
 Δημόσια Διαβούλευση
 Διακηρύξεις – Προμήθειες

Η 6η ΥΠΕ & η Εθελοντική Αιμοδοσία

blood donation transparent 6hype

Αυτό που συνεχώς επιδιώκεται από τους επιστήμονες υγείας είναι η αφύπνιση και η γνώση για την αιμοδοσία. Η γνώση είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι πάντα παράγοντας αποτελεσματικότητας. Για την επίτευξη της κινητοποίησης είναι απαραίτητη η αφύπνιση, που προκαλείται  από τη ρεαλιστική διάσταση της ανθρώπινης προσφοράς και τη δημιουργία εθελοντικής/ αιμοδοτικής  συνείδησης.

Αυτή γίνεται αβίαστα και μεθοδικά, μέσω της συνεχούς ενημέρωσης σε συνάρτηση με τη συναισθηματική ωριμότητα. Για αυτό είναι αναγκαίο, πλέον, να καλλιεργείται από τα παιδικά μας  χρόνια, μέσα στις μικρο-κοινωνίες που διαβιεί ο νέος άνθρωπος π.χ. σχολείο, οικογένεια κτλ. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά θα ενηλικιωθούν και θα σηκώσουν το βάρος της αναζήτησης, αλλά και της προσφοράς αίματος,  για την κάλυψη των αναγκών, όταν  θα προκύψουν. Χρειάζεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας η καλλιέργειας της «αιμοφιλίας» και όχι της «αιμοφοβίας», αφού η προσφορά αίματος έχει κακώς συνδεθεί από τα βάθη των αιώνων με δοξασίες, προλήψεις και δεισιδαιμονίες. «Δίνω το αίμα μου» δεν σημαίνει απαραίτητα «θυσιάζομαι-χάνομαι, χωρίς κόπο και πόνο», αλλά μπορεί να σημαίνει και « θυσιάζομαι γιατί προσφέρω» και είμαι περήφανος/η που το κάνω με όλη την ψυχή μου. Δίνω ό, τι πιο προσωπικό έχω για να βοηθήσω…

Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των μεταγγιζόμενων συμπολιτών μας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και προχωρά σε δράσεις για την οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας και κατ΄ επέκταση τη συγκέντρωση φιαλών αίματος.

Σκοπός της 6ης ΥΠΕ, να ευαισθητοποιηθούν ομάδες πολιτών προκειμένου να υπάρξει ομαδική προσφορά αίματος και έτσι να καλυφθούν μαζικές ανάγκες τόσο των μεταγγιζόμενων όσο και των επειγόντων περιστατικών που προκύπτουν στις νοσηλευτικές μας μονάδες. Σε συνεργασία με τις εποπτευόμενες μονάδες υγείας ευθύνης μας συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια για παροχή υψηλής ποιότητας αιμοδοσιακή υγειονομική περίθαλψη, με στόχο την αυτάρκεια αίματος και παραγώγων του στη χώρα μας.

Το όραμα μας να κατασταθεί η εμπειρία της αιμοδότησης πιο ελκυστική και αποτελεσματική. Είναι αναγκαίο να γίνει συνείδηση η προσφορά αίματος και να ενημερωθούν οι πολίτες όχι μόνο για τα οφέλη που έχουν οι λήπτες αίματος, αλλά και οι ίδιοι οι  αιμοδότες.

Πώς να γίνω Αιμοδότης;

blood arm donation health donation

Ο εθελοντής αιμοδότης προσφέρει το αίμα του ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ χωρίς κανενός είδους πειθαναγκασμό, ανώνυμα την ώρα που ο ίδιος αισθάνεται καλά, όχι την ώρα της ανάγκης, όχι την τελευταία στιγμή.

Αισθάνεται την αιμοδοσία σαν κοινωνικό χρέος και ότι συμμετέχει ενεργά στη επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος -της έλλειψης αίματος- που είναι και δικό του.

Ο εθελοντής αιμοδότης μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικό αίτημα για έκδοση Ταυτότητας Εθελοντή Αιμοδότη μέσω του λογαριασμού χρήστη που μπορεί να δημιουργήσει στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών (ΕΜΑ).

Οι εθελοντές αιμοδότες που αποκτάτε λογαριασμό στο ΕΜΑ μπορείτε:

  • να βλέπετε το ιστορικό των αιμοδοτήσεών σας
  • να επικαιροποιείτε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, ώστε να σας βρίσκουν άμεσα οι Υπηρεσίες αιμοδοσίας
  • να κάνετε ηλεκτρονική αίτηση για την έκδοση ταυτότητας εθελοντή αιμοδότη
  • να λαμβάνετε υπενθυμίσεις όταν έχει περάσει το χρονικό διάστημα που μπορείτε να κάνετε την επόμενη αιμοδότηση
Πριν πας να δώσεις αίμα, φρόντισε για τα παρακάτω:
  1. Σιγουρέψου ότι πληροίς τα κριτήρια αποδοχής του αιμοδότη και δεν ισχύει για σένα κάποιο από τα κριτήρια αποκλεισμού.
  2. Να έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα 3 με 4 ώρες πριν δώσεις αίμα.
  3. Την ημέρα που θα δώσεις αίμα να παίρνεις πολλά υγρά, τόσο πρίν όσο και μετά την αιμοδοσία.
Πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά την αιμοδοσία
  1. Χαλάρωσε και πιες αρκετά υγρά. Τα υγρά θα βοηθήσουν να αντικατασταθεί ο όγκος αίματος που χάθηκε. Καλό είναι την υπόλοιπη μέρα να πιείς αρκετά υγρά (όχι αλκοολούχα). Το σώμα σου θα αντικαταστήσει το πλάσμα (το υγρό στοιχείο του αίματος) μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα χρειαστούν τρείς με τέσσερεις μέρες για να αποκατασταθούν, ενώ ο σίδηρος θα έχει αναπληρωθεί μέσα σε έξι με οκτώ εβδομάδες.
  2. Κράτα τον επίδεσμο στο χέρι σου καθαρό και στεγνό για λίγη ώρα.
  3. Εάν ο επίδεσμος στο χέρι σου ματώσει, σήκωσε το χέρι ψηλά και πίεσε με δύναμη μέχρι να σταματήσει το αίμα.
  4. Να αποφύγεις να σηκώσεις βαριά αντικείμενα με το χέρι που έδωσες αίμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
  5. Εάν αισθανθείς αδυναμία ή ζάλη, ξάπλωσε ανάσκελα και σήκωσε ψηλά τα πόδια σου.
  6. Εάν σε ανησυχεί ελαφρύς πόνος στο χέρι που έδωσες αίμα ή δεις μελανιά σε αυτό το σημείο, μην ανησυχείς αλλά επικοινώνησε μαζί μας και ζήτα να μιλήσεις με τον υπεύθυνο ιατρό.

Ποιος μπορεί να δώσει Αίμα;

blood groups

Κάθε άνθρωπος ανήκει σε μία από τις οκτώ ομάδες αίματος. Αυτές οι ομάδες, αποτελούν υποκατηγορίες  των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ – A, B, AB ή O. Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε  Rh θετικό(+)  ή  Rh αρνητικό(-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+.

Η πιο συχνή ομάδα αίματος είναι η O+ και η σπανιότερη η AB- και δεν είναι όλες οι ομάδες αίματος συμβατές μεταξύ τους.  Έτσι ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Α έχουν στο πλάσμα τους φυσικά αντισώματα αντι-Β, η ομάδα Β έχει αντι-Α αντισώματα και η ομάδα Ο έχει αντι-Α και αντι-Β αντισώματα.

Όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο θεωρούνται ως “πανδότες”. Τα ερυθρά αυτών των ανθρώπων δεν έχουν το Α και Β αντιγόνο και για αυτό το αίμα τους μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε ασθενή ανεξαρτήτως της ομάδας του. Αντίθετα όσοι έχουν ομάδα αίματος AB+ είναι γνωστοί ως “πανδέκτες”. Αυτοί δεν έχουν στο πλάσμα τους κανέναν από τα φυσικά αντισώματα ούτε το αντι-Α ούτε το αντι-Β και μπορούν να πάρουν αίμα από όλες τις ομάδες.

Μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν…
  • Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Μπορείς σε ειδικές  περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει να δώσεις αίμα εάν είσαι 17 ετών ή πάνω από 65,  μάθε λεπτομέρειες.
  • Ζυγίζεις πάνω από 50kg. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είσαι κάτω από 50 Kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα.
  • Είσαι υγιής. Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειές για αυτόν που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας.
  • Έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες. Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.
Δεν θα μπορείς να δώσεις αίμα εάν:
  • Δεν πληροίς τα βασικά κριτήρια για αιμοδοσία.
  • Δεν έχεις φάει κάτι τρείς – τέσσερεις ώρες πριν αιμοδοτήσεις.
  • Έχεις κάποια λοίμωξη (έστω και απλό κρυολόγημα!) -χρειάζεται να είσαι ελεύθερος συμπτωμάτων- τουλάχιστον για 7 ημέρες.
  • Εάν παίρνεις κάποια αντιβιοτικά, πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον για μία εβδομάδα αφού τελειώσεις τη θεραπεία.
  • Είχες κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Έχεις προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.
  • Είσαι έγκυος ή έχεις γεννήσεις τους προηγούμενους τρείς μήνες.
  • Θηλάζεις το μωρό σου και δεν έχουν περάσει 6 μήνες από τον τοκετό.
  • Έχεις επισκεφτεί περιοχή με ελονοσία.
  • Είχες σεξουαλική επαφή τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά.
  • Υποπτεύεσαι ότι μπορεί να έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη.
  • Εάν γνωρίζεις ότι έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη.
  • Παίρνεις αγωγή με αντιβιοτικά ή έχεις κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια. Σε παρακαλούμε να το συζητήσεις με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας ή επικοινώνησε μαζί μας.

Πού μπορώ να προσφέρω Αίμα;

blood heart shaped blood bag feature

Αίμα μπορείς να προσφέρεις σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ διαθέτει αιμοδοσία. Υπάρχουν και κινητά συνεργεία που διοργανώνουν αιμοληψίες σε χώρους εργασίας αλλά και αλλού.

Περάστε το ποντίκι στον χάρτη ή πατήστε εδώ για να μάθετε ποια αιμοδοσία βρίσκεται κοντά στην περιοχή Σας.

0
Νοσοκομεία
slider image
Προγράμματα Εθελοντικής Αιμοδοσίας:
Print Friendly, PDF & Email