Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Αρχική > Νέα & Ανακοινώσεις > Δελτία Τύπου > Καρδιολογικό Συνέδριο στο Αγρίνιο – Γιάννης Καρβέλης: Σύντομα θα λειτουργήσει η Μονάδα Εμφραγμάτων στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Καρδιολογικό Συνέδριο στο Αγρίνιο – Γιάννης Καρβέλης: Σύντομα θα λειτουργήσει η Μονάδα Εμφραγμάτων στο Νοσοκομείο Αγρινίου

311418636 426239426361448 4975306284736502801 n
Στην επιστημονική διημερίδα με θέμα:
«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΥΝΗΘΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ», που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο το βράδυ της Παρασκευής, παραβρέθηκε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης.
Ο κ. Καρβέλης ανέφερε τα εξής:
Χαιρετίζω όλους όσους βρίσκονται σήμερα στο Μέγαρο αυτό με αφορμή την επιστημονική διημερίδα με βασικό αντικείμενο τα καρδιολογικά νοσήματα.
Χαίρομαι πολύ που άνθρωποι που ανήκουν στην ιατρική κοινότητα και κατάγονται από το Αγρίνιο προχώρησαν «από καρδιάς» στην οργάνωση ενός συνεδρίου που διαπραγματεύεται θέματα περί της καρδιάς. Συγχαίρω ιδιαίτερα και τον Διοικητή του Γ.Ν. Αγρινίου, που συνέβαλε σε αυτή την πρωτοβουλία για την ανάδειξη καρδιολογικών θεμάτων και συνεργάστηκε με στελέχη του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και τους ιατρούς καρδιολόγους του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αττικής.
Είναι πράγματι σημαντική η επιστημονική ενημέρωση που θα διακινηθεί σε αυτή τη διημερίδα γιατί θα δοθεί η ευκαιρία να προβληθούν σημαντικά ζητήματα για τις καρδιολογικές παθήσεις. Τα καρδιολογικά νοσήματα αποτελούν διαχρονικό κομμάτι της ιατρικής κοινότητας και συναντούνται σε κάθε τόπο, σε κάθε πολιτισμό, ενώ σχετίζονται άμεσα με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και τον τρόπο διαβίωσης κάθε λαού, αλλά και κάθε ανθρώπου, ξεχωριστά. Το δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, το έντονο άγχος συνέπεια των πολλαπλών υποχρεώσεων, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι κακές διατροφικές συνήθειες, τα κληρονομικά νοσήματα και οι χρόνιες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης είναι παράγοντες που συνθέτουν μία σοβαρή επιβάρυνση για την καρδιά. Μέσα στο πλαίσιο αυτό έρχεται να επικαθίσει και η δύσκολη υγειονομική συνθήκη που γνωρίσαμε τα τελευταία τρία, περίπου, χρόνια και λέγεται πανδημία του νέου κορονοιού. Ο νέο ιός προκάλεσε σοβαρές καρδιολογικές επιπλοκές σε βραχυπρόθεσμους, αλλά και σε μακροπρόθεσμους χρόνους, δηλ. σοβαρές καρδιολογικές επιβαρύνσεις κατά τη νόσηση, αλλά και αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση εμφράγματος ή καρδιακής αρρυθμίας και σε χρόνους ανάρρωσης. Μιλάω, φυσικά, για τις μετα-covid συνέπειες, που για τους χρόνιους καρδιοπαθείς ασθενείς μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρές και επιζήμιες.
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η πιο σύγχρονη προσέγγιση των καρδιολογικών νοσημάτων, και επιτρέψτε μου να πω ότι όσο σύγχρονη είναι, είναι άλλο τόσο διαχρονική-είναι η πρόληψη. « Το προλαμβάνειν βέλτιστον του θεραπεύειν» έλεγε ο σπουδαίος γιατρός της Αρχαιότητας. Η πρόληψη είναι πιο διαχρονική και σύγχρονη τώρα από ποτέ, αφού τίποτα πιο σπουδαίο από αυτήν. Καλύτερα να εφαρμόζονται προληπτικές προσεγγίσεις, παρά θεραπευτικές προσεγγίσεις. Γιατί ναι, υπάρχουνε φαρμακευτικές προσεγγίσεις βελτίωσης της λειτουργίας της καρδιάς και ρομποτικές ή χειρουργικές παρεμβάσεις, αλλά σημασία έχει να μην γίνει κάποιος πολίτης ασθενής. Ή, αν γίνει, να προλάβει εγκαίρως να το αντιμετωπίσει, ώστε να αποφευχθούν οι συνέπειες.
Είναι γνωστό ότι η ειδικότητα του καρδιολόγου μέσα στο Ε.Σ.Υ. είναι απόλυτα μάχιμη. Ως Κεντρική Διοίκηση καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθειες για να εξασφαλίζουμε μόνιμες ή επικουρικές θέσεις καρδιολόγων σε όλες τις υγειονομικές δομές μας. Αξίζει να αναφέρω ότι από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 28 ιατροί καρδιολόγοι ως επικουρικοί στις δομές της γεωγραφικής ευθύνης μας. Θα έλεγα ότι πρόκειται για αξιοπρόσεκτο αριθμό ιατρών και, αντίστοιχα, ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Μετά από πολλά χρόνια και μετά από ενέργειες της 6ης ΥΠΕ πληρώθηκαν όλες οι θέσεις μονίμων ιατρών της Καρδιολογικής Κλινικής (4 διορισμοί μόνιμων ιατρών και μια θέση υπό κρίση), ενώ όποτε απαιτήθηκε, το τμήμα στελεχώθηκε άμεσα με επικουρικούς ιατρούς.
Επίσης, καταβάλλουμε προσπάθειες για να εξοπλίζονται τόσο τα κέντρα υγείας όσο και τα νοσοκομεία μας με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Για το νοσοκομείο του Αγρινίου, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια υπερσύγχρονου μηχανήματος υπερήχων καρδιάς συνολικής αξίας 160.000€ που θα καλύψει τις ανάγκες του νόμου τόσο σε σύγχρονες υπερηχογραφικές τεχνικές, stress echo, διοισοφάγεια υπερηχογραφήματα και τρισδιάστατη υπερηχογραφία καρδιάς..Ενισχύθηκε η δυναμική του τμήματος να προσφέρει σύγχρονες καρδιολογικές υπηρεσίες σε εξωτερικούς ασθενείς, καθώς, πέραν από το τακτικό ωράριο, λειτουργεί πλέον καρδιολογικό ιατρείο απεικόνισης και κατά το απογευματινό ωράριο στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους- και την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοδιόριστους ιατρούς- να μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες στους ασθενείς του νόμου, καθημερινά, τόσο κατά το πρωινό, όσο και κατά το απογευματινό ωράριο..
Με συντονισμένες ενέργειες, η καρδιολογική κλινική εξοπλίστηκε με τον σύγχρονο απαραίτητο εξοπλισμό, ενισχύθηκε με μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού και θα αποδοθεί στο νομό υπερσύγχρονη μονάδα εμφραγμάτων 5 κλινών. Αναμένονται οι τελευταίες μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού και η μονάδα θα αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Και τέλος, αφουγκραζόμενοι την αυξημένη καρδιαγγειακή νοσηρότητα το νομού, ιδιαίτερα στον τομέα της στεφανιαίας νόσου και των οξέων στεφανιαίων συνδρομών, δεδομένου ότι ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής είναι επεμβατικός καρδιολόγος βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι, σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου έχουμε ολοκληρώσει της διαδικασίες για να αποσταλεί στο Υπουργείο ο φάκελος σχετικά με την έγκριση λειτουργίας Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στην Καρδιολογική Κλινική της νοσηλευτικής μονάδας Αγρινίου , έργο που θα χρηματοδοτηθεί από την 6Η Υγειονομική περιφέρεια.
Με γνώμονα την περιφερειακή υγειονομική ασφάλεια, έρχεται να προστεθεί και η προ ημερών εξαγγελία μου για τη λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου Καρδιάς.
Προσωπικά χαίρομαι και καμαρώνω για τις εξελίξεις αυτές. Πρόκειται για σειρά οργανωμένων πρωτοβουλιών που θα έχουν «υγειονομική διάρκεια» για την πόλη του Αγρινίου και όλου του νομού, γενικότερα. Έτσι, θα μειωθούν και οι διαδρομές προς όμορους νομούς, που θέτουν σε κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες τους συγγενείς των ασθενών.
Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή και την πρόσκληση. Στηρίζω και θα στηρίζω κάθε πρωτοβουλία ή πρόταση ή ιδέα που έχει θετικό πρόσημο για το υγειονομικό αποτύπωμα του Ε.Σ.Υ. στην περίθαλψη κάθε πολίτη μας.
Print Friendly, PDF & Email
Μετάβαση στο περιεχόμενο