Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχική > Νέα & Ανακοινώσεις > Δελτία Τύπου > 6η ΥΠΕ – Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας: Μια στάση στην ιστορία με αποσυρμένα ιατρικά και νοσηλευτικά εργαλεία!

6η ΥΠΕ – Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας: Μια στάση στην ιστορία με αποσυρμένα ιατρικά και νοσηλευτικά εργαλεία!

329643836 992905718337796 3277080597676939196 n
329343567 1391274348365087 6683143631470729862 nΣε αυτή τη παλιά ιατρική προθήκη φαρμάκων όπου βρίσκονται εκθέματα από αποσυρμένο υλικό στάθηκε για λίγο ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας.
Ο κ. Καρβέλης, συνεχάρη τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του ΚΥ Τάσο Γιακουμή και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Από τον κ. Γιακουμή αναδημοσιεύουμε αυτή τη νοσταλγική “στάση στην ιστορία”.
Εδώ και 50 χρόνια!
… μια στάση στην Ιστορία για τον περαστικό από το ΚΥΚΑ…
Η παλιά ιατρική προθήκη φαρμάκων που παρατηρείτε, βρισκόταν στο Περιφερικό Ιατρείο Σαγεΐκων.
Με τα περισσότερα από τα εκθέματα, από το αποσυρμένο υλικό που βρέθηκε στην αποθήκη του το 2003.
Σε αυτή την έκθεση βλέπετε ιατρικά και νοσηλευτικά εργαλεία και υλικά μιας άλλης εποχής, κάποια από αυτά χρησιμοποιούνταν εδώ και πενήντα, ίσως και περισσότερα χρόνια.
Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε το έπιπλο με το υλικό του στο Κέντρο Υγείας –μαζί με άλλα που μας παραχωρήθηκαν καθώς και όσα βρήκαμε στις δικές μας αποθήκες- και να ονοματίσουμε για χάρη σας τα υλικά που βλέπετε.
Το κάθε ένα από αυτά χρησιμοποιήθηκε σε ανθρώπους σαν και σας.
Πρόκειται για:
Μαιευτικά εργαλεία: μεταλλικοί κολποδιαστολείς, εμβρυουλκός, πουάρ αναρρόφησης νεογνού, κοιλιοσκόπιο και βρεφικός ζυγός.
Εργαλεία γενικής χρήσης όπως συσκευή παροχής οξυγόνου με τις προσωπίδες, στηθοσκόπια, πιεσόμετρα, φακός κεφαλής, αποστειρωτής μεταλλικών εργαλείων, καμινέτο οινοπνεύματος, κηροσβέστης, ρινοδιαστολέας, μεταλλικό γλωσσοπίεστρο.
Χειρουργικά εργαλεία: νυστέρια, βελονοκάτοχος, έλκτης και κόφτης ραμμάτων, σκαρφιστήρες παχιάς σταγόνας (για εξέταση αίματος για ελονοσία και μέτρηση αιματοκρίτη), γυάλινη σύριγγα και απορροφήσιμο ράμμα από έντερο αλόγου (τύπου cat gat) διατηρημένο σε φορμόλη μέσα σε γυάλινη οβίδα.
Ειδικές συσκευές: ηλεκτροκαρδιογράφος, φακόμετρο, οφθαλμοσκόπιο και σκιασκόπιο/διαθλασίμετρο.
Νοσηλευτικά εργαλεία και υλικά: μεταλλικό νεφροειδές, γυάλινες ανδρικές σκοραμίδες (πάπιες), μεταλλική εμαγέ γυναικεία σκοραμίδα και βαμβακερή γάζα αλλαγών.
Τέλος, εργαλεία του μικροβιολογικού εργαστηρίου: λύχνος Μπούνσεν, πλακάκια neubower, πιπέτες μέτρησης ταχύτητας καθίζησης ερυθρών, αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνης, λευκών, φιαλίδια Wassermann και σωληνάκια μέτρησης λευκώματος Bence Jones.
Και λίγα παλιά ιατρικά βιβλία.
Απέναντι από την προθήκη, ο παλιός μαυροπίνακας για τα μαθήματα του προσωπικού.
Το ταξίδι που κάνουμε στο χρόνο, διαμέσου της θέασης αυτών των εργαλείων και υλικών, μας βοηθάει να εκτιμήσουμε από τη μια τα μέσα διάγνωσης και θεραπείας των «παλιών» επαγγελματιών υγείας και από την άλλη, να φανταστούμε το εύρος των εξελίξεων στην ιατρική και νοσηλευτική επιστήμη, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στις μέρες μας.
Ιανουάριος 2023
Τάσος Γιακουμής
Επιστημονικά Υπεύθυνος ΚΥΚΑ
Print Friendly, PDF & Email
Μετάβαση στο περιεχόμενο