Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχική > Νέα & Ανακοινώσεις > Δελτία Τύπου > Στην εκδήλωση του Νεφρολογικού Κέντρου Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλης

Στην εκδήλωση του Νεφρολογικού Κέντρου Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλης

330376447 1214802362484246 6234130442813000032 n
Δεκτή με χαρά έκανε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης την πρόσκληση να παραβρεθεί στην εκδήλωση του Νεφρολογικού Κέντρου Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα “Νεφροπροστασία: Αισιόδοξες προοπτικές σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα”.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Καρβέλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Σας καλησπερίζω και σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας.
Χαίρομαι που βρισκόμαστε όλοι εδώ για να ακούσουμε τα νέα δεδομένα σχετικά με τον χώρο της Νεφρολογίας από καταξιωμένους και έμπειρους ιατρούς και άλλους ειδικούς του χώρου.
Προσωπικά, αυτό που είμαι σε θέση να πω ως νέο δεδομένο- και χαίρομαι πολύ για αυτό- είναι η συνεχής αύξηση που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο προς την δωρεά οργάνων. Είναι αρκετά τα περιστατικά που παρατηρούμε ότι συγκατατίθενται οι συγγενείς προς τη δωρεά των συμπαγών οργάνων δείχνοντας το μεγαλείο της ψυχής τους, ενώ παράλληλα σώζονται άνθρωποι που ήταν καταδικασμένοι να ζουν με τη χρονιότητα των παθήσεων και κάποιοι να οδηγούνται σταδιακά στον θάνατο, σε περίπτωση που δεν προλάβουν να μεταμοσχευθούν.
ΓΙΑ τους υπεύθυνους των μεταμοσχευτικών κέντρων που διαθέτουμε στην υγειονομική μας περιφέρεια κάθε δωρεά οργάνων είναι μια μικρή κατάκτηση. Όσο αυτές οι μικρές κατακτήσεις αυξάνονται, τόσο περισσότερο αισιόδοξοι γινόμαστε ότι η δωρεά οργάνων αρχίζει να γίνεται συνείδηση και επιλογή προσφοράς ζωής, άρα ελπίζουμε ότι το κύμα αυτό θα συνεχιστεί και όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι θα ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία.
Το δεύτερο νέο δεδομένο που είμαι σε θέση να αναφέρω και να σχολιάσω είναι ότι τέθηκε σε διαβούλευση πριν λίγες ημέρες το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων. Στον όρο « δωρεά οργάνων» συμπεριλαμβάνονται οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, ιστών και κυττάρων. Τα σημαντικά σημεία στο νέο νομοσχέδιο είναι η αναβάθμιση του ρόλου του Ε.Ο.Μ. με τις αρμοδιότητες αδειοδότησης, αξιολόγησης και ελέγχου των Δομών Μεταμοσχεύσεων, τη σύσταση Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος με το οποίο θα διευκολύνεται η αντιστοίχιση, η κατανομή των οργάνων και η μακροχρόνια παρακολούθηση του μεταμοσχευμένου, μεταξύ των άλλων. Όπως επίσης, είναι σημαντική και η είσοδος της έννοιας του καρδιακού θανάτου, παράλληλα με τη δυνατότητα επικαιροποίησης των σχετικών πρωτοκόλλων, κάθε φορά, και των διαδικασιών. Αυτά είναι μερικά από τα αξιοπρόσεκτα σημεία του νέου νομοσχεδίου το οποίο επιδιώκει την ποιότητα και την ασφάλεια τόσο για τον δωρητή όσο και για τον μεταμοσχευμένο ασθενή.
Εύχομαι να συνεχίσουμε να βλέπουμε νέα δεδομένα και νέες προοπτικές στον χώρο της νεφρολογίας, μέσω διαφόρων παρεμβάσεων και μέσω των μεταμοσχεύσεων. Εξάλλου, η μεταμόσχευση αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα «νεφροπροστασίας» με τη διαδικασία της μεταμόσχευσης-αντικατάστασης του νοσηρού, του φθαρμένου μέλους με ένα λειτουργικότερο, που εξασφαλίζει περισσότερα και ποιοτικότερα χρόνια επιβίωσης.
Print Friendly, PDF & Email
Μετάβαση στο περιεχόμενο