Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχική > Νέα & Ανακοινώσεις > Δελτία Τύπου > Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Γ. Καρβέλης: “Συνεχείς οι δράσεις μας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας”

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Γ. Καρβέλης: “Συνεχείς οι δράσεις μας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας”

340242469 746614580507368 7336071514294674996 n
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2023, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τα κύματα της πανδημίας και έχοντας επιστρέψει στην κανονικότητά μας, θεωρώ ότι είναι ευκαιρία να αναφερθούμε στην πρόληψη για την διατήρηση της υγείας μας.
Μιλήσαμε πολύ κατά τα προηγούμενα δύο-τρία χρόνια για τη θεραπεία και την αποκατάσταση, αλλά για την πρόληψη νομίζω ότι πρέπει να μιλάμε και πριν, και τώρα κι αργότερα.
Η πρόληψη είναι μία σταθερή αρχή γιατί από αυτή εξαρτάται τόσο η θεραπεία, όσο και η αποκατάσταση. Αν προλαμβάνεις, δεν νοσείς, αλλά κι αν νοσήσεις, ίσως να μην νοσήσεις βαριά ή οι συνέπειες να μπορούν να είναι αναστρέψιμες.
Ως Διοικούσα Αρχή της 6ης ΥΠΕ έχουμε καταφέρει να ενεργοποιήσουμε υγειονομικές δυνάμεις που φροντίζουν για την εκμάθηση «υγειονομικών δεξιοτήτων» σε πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες αγνοούν βασικούς κανόνες σωματικής και ψυχικής υγείας. Με βάση την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που ασχολείται με την πρόληψη σε επίπεδο κοινότητας και με την συνδρομή επαγγελματιών υγείας από δομές δευτεροβάθμιας φροντίδας, καταφέραμε να οργανώσουμε και να εφαρμόσουμε προγράμματα Αγωγής Υγείας.
Επίσης, αναπτύχθηκε συνεργασία με φορείς μη κερδοσκοπικούς που επικεντρώνονται στην πρόληψη και στη διατήρηση της Δημόσιας Υγείας, όπως είναι η Εταιρεία Πρόληψης και Αγωγής Υγείας «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».
Πρώτα από όλα θα αναφερθώ στη μεγάλη και άριστα συντονισμένη προσπάθεια εμφύσησης κανόνων υγιεινής και πρόληψης κατά του νέου κορονοιού σε μαθητές δημοτικών σχολείων, για την περιοχή των Πατρών και σε μαθητές όλων των βαθμίδων για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.
Επρόκειτο για μια καλά συντονισμένη και άμεση αντίδραση των επαγγελματιών υγείας με στόχο να μειωθούν τα κρούσματα τόσο στο σχολικό περιβάλλον, όσο και στο οικογενειακό.
Επίσης, η εξαίρετη συνεργασία με τη Διοίκηση του ΚΕΤΧ συνέβαλε στην οργάνωση, σε δύο φάσεις, μέσα στην προηγούμενη χρονιά, δύο προγραμμάτων εκπαίδευσης σε σημαντικά ζητήματα υγιεινής όπως η ατομική και σεξουαλική υγιεινή, η αποφυγή χρήσης ουσιών, η αρνητική επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κ.α. Είναι σημαντικό νεαρά άτομα όπως οι νέοι οπλίτες, που διαβιούν ομαδικά, για αρκετό χρονικό διάστημα, να λαμβάνουν εκπαίδευση σε στοιχειώδεις κανόνες ατομικής σωματικής και ψυχικής φροντίδας, ώστε μακροπρόθεσμα να μη θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο.
Τις ημέρες αυτές είναι σε εξέλιξη ένα αντίστοιχο πρόγραμμα που διενεργείται κατόπιν συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και αφορά την εκπαίδευση σε αντίστοιχα θέματα σωματικής και ψυχικής υγιεινής σε φοιτητές. Πρόκειται για κύκλους ενοτήτων που μπορεί να φτάνουν τις δύο ή τρεις εβδομαδιαίες συναντήσεις. Μέχρι στιγμής η συμμετοχή των φοιτητών μάς έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση και το πρόσημο είναι θετικό στην ανάγκη τους να ενημερωθούν για τέτοια ζητήματα. Ευελπιστούμε να καταφέρουμε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία γιατί εκπαιδεύοντας νέους ανθρώπους στην πρόληψη, κερδίζουμε μακροπρόθεσμα μέσω της αποφυγής της θεραπείας και αποκατάστασης, κυρίως σε χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης, οι πνευμονοπάθειες κτλ.
Το ίδιο σημαντική για εμάς είναι και η συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη. Θα αναφέρω τη δράση ιατρικού προληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Αγίου Στεφάνου και δόθηκε η ευκαιρία σε εκατοντάδες κρατούμενους να εξεταστούν μέσα στον χώρο τους από ιατρούς αρκετών ειδικοτήτων. Η συμβολή των εθελοντών ιατρών που συνεργάζονται με την εταιρεία πρόληψης «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» μας έχει φανεί χρήσιμη, καθώς εντοπίζουν περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω ιατροκοινωνικής φροντίδας.
Με τη βοήθειά τους, ακόμη, και των επαγγελματιών υγείας που συνεργάζονται εθελοντικά μαζί τους, καταφέραμε και προχωρήσαμε στη διενέργεια προληπτικών ιατρικών ελέγχων (π.χ. καρδιολογικών, πνευμονολογικών, ενδοκρινολογικών, οφθαλμιατρικών κτλ) και σε περιοχές που βρίσκονται απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, άρα και από τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία. Με επίκεντρο τα Κέντρα Υγείας διενεργήθηκαν προληπτικές εξετάσεις στον γενικό πληθυσμό, και κυρίως γηραιό πληθυσμό, που δυσκολεύεται οικονομικά και πρακτικά στις μεγάλες μετακινήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η οργάνωση προληπτικών ιατρικών εξετάσεων στο Κέντρο Υγείας Πύλου που είχε συμμετοχή 233 ατόμων της ευρύτερης περιοχής της Πύλου.
Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά για άλλη μια φορά τους επαγγελματίες υγείας της πρωτοβάθμιας, κυρίως, φροντίδας που συμμετέχουν ενεργά στις προαναφερθείσες δράσεις. Δίνουν τον χρόνο τους, τις γνώσεις τους, αλλά κυρίως την αγάπη τους για την πρόληψη.
Θέλω να ελπίζω ότι οι δράσεις αυτές θα αυξάνονται και θα εξαπλωθούν σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες κεντρίζοντας το ενδιαφέρον τους για την προάσπιση της υγείας.
Print Friendly, PDF & Email
Μετάβαση στο περιεχόμενο