Αθήνα, 5 Μάϊου 2025
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2o Πανελλήνιο Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρίας Επείγουσας Ιατρικής
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2o Πανελλήνιο Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρίας Επείγουσας Ιατρικής για τις Τελευταίες Εξελίξεις στην Επείγουσα Ιατρική, το οποίο ανέδειξε τις σύγχρονες προκλήσεις και καινοτομίες στον τομέα της παροχής επείγουσας φροντίδας υγείας στο Επείγον Περιστατικό. Το συνέδριο προσέλκυσε πλήθος επαγγελματιών υγείας, ερευνητών και στελεχών του χώρου, ενώ τιμήθηκε από την παρουσία σημαντικών θεσμικών εκπροσώπων. Φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών 2-4 Μαΐου 2025. σε δύο παράλληλες αίθουσες με 126 ομιλητές και προεδρεία , 137 δια ζώσης και 132 διαδικτυακές συμμετοχές. Το Συμπόσιο ήταν υπό την αιγίδα 16 φορέων και Ιατρικών Συλλόγων εκ των οποίων το Υπουργείο Υγείας , η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος και Ευρωπαϊκή Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής EUSEM.
Πραγματοποιήθηκε μια εκπαιδευτική δράση για το ευρύ κοινό με θέμα :Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση” υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής και της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης-ΕΕΚΑΑ στον πολυχωρο του δήμου Πατρέων “ιχθυόσκαλα” Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας κα Βιλδιρίδη Λίλιαν Βενετία, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Μαστοράκου Άννα, η Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών κα Αλμπάνη Ελένη, ο πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Εταιρίας Επείγουσας Ιατρικής κος Robert Leach, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κος Θεοδωρόπουλος Ηλίας, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης μας Μπάκος Δημήτριος, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Δημόπουλος Παναγιώτης και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών κος Χονδρομάρας Αθανάσιος οι οποίοι χαιρέτησαν την εκδήλωση και επεσήμαναν τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης και αναβάθμισης των δομών υγείας.
Διακεκριμένοι Ομιλητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου, όπου παρουσιάστηκαν οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της Επείγουσας Ιατρικής και Επείγουσας Νοσηλευτικής, με έμφαση στα εξής σημεία:
Συστήματα Διαλογής (triage): Καινοτόμες εφαρμογές βελτιώνουν την ταχύτητα και ακρίβεια της διαλογής, υποστηρίζοντας αποτελεσματικότερα την κλινική απόφαση σε κρίσιμα περιστατικά.
Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια: Η αναγκαιότητα να ενισχυθεί η εξ αποστάσεως υποστήριξη ασθενών και δομών σε απομακρυσμένες περιοχές, με θετικό αντίκτυπο στην ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Διαχείριση μαζικών καταστροφών: Παρουσιάστηκαν αναθεωρημένα πρωτόκολλα αντιμετώπισης μαζικών τραυματισμών, φυσικών καταστροφών και υγειονομικών κρίσεων.
Επαγγελματική επιμόρφωση: Pre courses ως μέσα ενίσχυσης των δεξιοτήτων του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Η στενή σχέση Πρωτοβάθμιας Υγείας, ΕΚΑΒ και Τμήματος Επειγόντων περιστατικών και η αναγκαιότητα καλής συνεργασίας και διασύνδεσης για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών.
Τεχνολογία αιχμής και τεχνητή νοημοσύνη. Έχει θέση στο ΤΕΠ αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παρουσία του Ιατρού.
Το συνέδριο αποτέλεσε πλατφόρμα γόνιμου διαλόγου και ανταλλαγής καλών πρακτικών, ενώ υπογράμμισε τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαρκή αναβάθμιση της επείγουσας φροντίδας στη χώρα μας.