Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Αρχική > Νέα & Ανακοινώσεις > Δελτία Τύπου > Ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και ανάσα στα νοσοκομεία δίνει η εφημερία ενός Κέντρου Υγείας τα Σαββατοκύριακα

Ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και ανάσα στα νοσοκομεία δίνει η εφημερία ενός Κέντρου Υγείας τα Σαββατοκύριακα

340929907 773721891031737 4695962598076935842 n

«Με βασικό σκοπό την παροχή ποιοτικού επιπέδου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την αποσυμφόρηση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των δύο μεγάλων νοσοκομείων της Πάτρας, εφημερεύει κάθε Σαββατοκύριακο το κέντρο υγείας βορείου τομέα», όπως αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.

340929907 773721891031737 4695962598076935842 n

Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καρβέλης , σχετικά με την εφημεριακή λειτουργία του κέντρου υγείας, το οποίο ουσιαστικά βρίσκεται μέσα στην πόλη, «κάθε Σάββατο και Κυριακή, αντί οι πολίτες να πηγαίνουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δύο μεγάλων νοσοκομείων, δηλαδή του Πανεπιστημιακού και του ‘Αγίου Ανδρέα’ που εφημερεύουν εναλλάξ, για οποιοδήποτε απλό ή μεσαίας βαρύτητας πρόβλημα υγείας, προσέρχονται στο κέντρο υγείας βορείου τομέα, όπου αντιμετωπίζονται πολύ γρήγορα και εξυπηρετούνται επαρκώς».

 

Όσον αφορά στη λειτουργία του κέντρου υγείας τα Σαββατοκύριακα, ο κ. Καρβέλης λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπήρξε η σχετική εισήγηση από την υγειονομική περιφέρεια και ακολούθησε η έγκρισή της από του υπουργείο Υγείας».

 

Σχετικά με το ιατρικό προσωπικό που εφημερεύει, ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «δεν υπάρχει μόνο μία ειδικότητα, δηλαδή γενικής ιατρικής, αλλά και ειδικότητες του παθολογικού και του χειρουργικού τομέα».

 

Παράλληλα, όπως προσθέτει, «λειτουργούν βιοχημικό και ακτινοσκοπικό εργαστήριο, ενώ υπηρετεί και νοσηλευτικό προσωπικό».

 

Να σημειωθεί ότι στην εφημερία του κέντρου υγείας συνδράμει προσωπικό και από τα άλλα δύο κέντρα υγείας που λειτουργούν στην πόλη της Πάτρας.

 

Στους περίπου δύο μήνες, δηλαδή από την 1η Ιουνίου, που εφημερεύει το κέντρο υγείας κάθε Σαββατοκύριακο, από τις 8:00 έως τις 22:00, «ελάχιστα περιστατικά», σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, «παραπέμφθηκαν στο εφημερεύον νοσοκομείο και μάλιστα όταν αυτό χρειάστηκε να γίνει, είχε προηγηθεί η σταθεροποίηση των ασθενών, ώστε να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια η διακομιδή τους».

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «οι δύο μήνες εφημερίας του κέντρου υγείας δείχνουν ότι η εξυπηρέτηση των πολιτών είναι εξαιρετικά γρήγορη και αποτελεσματική», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «μέσω της απόφασης για την εφημέρευση του κέντρου υγείας δίνουμε στην ουσία οντότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, «έτσι πρέπει να γίνεται η παροχή ποιοτικού επιπέδου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον πολίτη και όχι μόνο με επίσκεψη σε κάποιο γιατρό για συνταγογράφηση».

 

Η πρώτη κίνηση για την εφημέρευση του κέντρου υγείας έγινε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου κατά την διάρκεια του τελευταίου τριημέρου του καρναβαλιού, όπου γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αντιμετώπισαν αρκετά περιστατικά.

 

Έτσι, περίπου τρεις μήνες αργότερα, ξεκίνησαν οι εφημερίες κάθε Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με τα στοιχεία της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, μέχρι τώρα, έχουν εξυπηρετηθεί περισσότερα από 450 περιστατικά, χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναμένοντας επί αρκετή ώρα στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, αλλά ούτε και να πιεστούν περαιτέρω οι νοσηλευτικές μονάδες.

 

Όπως εκτιμάται από την 6η Υ.ΠΕ., «όσο γίνεται ευρύτερα γνωστή η λειτουργία του κέντρου υγείας τα Σαββατοκύριακα, τόσο περισσότεροι πολίτες θα το επισκέπτονται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κάποιο πρόβλημα υγείας που έχουν, με αποτέλεσμα να δέχονται λιγότερη πίεση τα νοσοκομεία.

 

Τέλος, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, «μετά την απόφαση για την εφημερία του κέντρου υγείας στην Πάτρα, εξετάζεται να εφημερεύσουν κατά τον ίδιο τρόπο και άλλα κέντρα υγείας σε μεγάλες πόλεις, που ανήκουν διοικητικά στην 6η Υ.ΠΕ., όπως στα Ιωάννινα, στην Καλαμάτα, στο Αγρίνιο και στην Τρίπολη».

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Μετάβαση στο περιεχόμενο