Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
Αρχική > Νέα & Ανακοινώσεις > Δελτία Τύπου > 6η ΥΠΕ – Health4EUkids: Ενημέρωση για την παιδική παχυσαρκία

6η ΥΠΕ – Health4EUkids: Ενημέρωση για την παιδική παχυσαρκία

7
Στην ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Health4EUkids παραβρέθηκε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης. Στην ομιλία του ο κ. Καρβέλης ανέφερε τα εξής: “Είναι ιδιαίτερη χαρά για όλους εμάς σήμερα να οργανώνεται μια τέτοια επιστημονική εκδήλωση με αντικείμενο τα παιδιά, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Health4EUkids. Η 6 η ΥΠΕ, σε συνεργασία
με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον επιστημονικά υπεύθυνο του έργου καθηγητή κ. Απόστολο Βανταράκη έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο (coordinator) σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών στην κοινή αυτή δράση.
Το σύστημα υγείας οφείλει να εξασφαλίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη να απολαμβάνει το υψηλότερο εφικτό επίπεδο σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας και ευεξίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής σύγχρονων πολιτικών δημόσιας υγείας, οι οποίες στοχεύουν στην καθολική πρόσβαση και άρση των
κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων που επιδεινώνονται λόγω των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών συγκυριών.
Το βασικό αντικείμενο της σημερινής ημερίδας είναι η παιδική
παχυσαρκία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οφείλεται σε ποικίλους
παράγοντες όπως το εισόδημα, η εκπαίδευση, η εργασιακή και
κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας, η γεωγραφική
απόσταση, η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα. Ο κίνδυνος καθιέρωσης τους στην Ελλάδα, αλλά και η περαιτέρω επιδείνωσή τους είναι ενδεχόμενα που πρέπει να αποτραπούν. Αυτό αποτελεί και προτεραιότητα μας.
Προκειμένου οι παράγοντες που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία να μειωθούν, σε μια υπεύθυνη πολιτική υγείας θα πρέπει να γίνει εκτίμηση του μεγέθους και των αιτιών που τις προκαλούν. Να γίνει αξιολόγηση του αντίκτυπου των καθοριστικών κοινωνικών παραγόντων
της υγείας στη σωματική και ψυχική ευεξία ώστε να προταθούν
πολιτικές προσανατολισμένες στην καταπολέμηση τους.
Σήμερα θα ακουστούν από τους ομιλητές τεχνικές και πρακτικές που αποδεικνύουν την ενίσχυση μιας συνεργατικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, διευκολύνοντας την ανταλλαγή γνώσεων και δεξιοτήτων.
Τέτοιες πρακτικές είναι η προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής σε
οικογένειες με παιδιά, ξεκινώντας από τη σημαντική φάση του
εμβρύου, ακόμη, όσο και να μας κάνει εντύπωση. Έπειτα, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής σε παιδιά, και άλλα αρκετά σημαντικά θέματα. Ωστόσο, να θυμίσω ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε και δράσεις αθλητικού χαρακτήρα για να ενισχυθεί το κομμάτι της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Είναι σημαντικό να ακουστούν οι βέλτιστες πρακτικές πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας καθώς δίνεται η ευκαιρία προώθησης της υγείας στην κοινότητα και σε περιοχές με ιδιαίτερες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις. Μην ξεχνάμε ότι η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή που καταγράφονται κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Σε συνδυασμό με την ανάγκη αποφυγής του σχολικού εκφοβισμού, δίνεται στα θεσμικά όργανα η δυνατότητα προσπάθειας, κατά το μέγιστο δυνατό, για την ποιότητα διατροφής και κατά συνέπεια διαβίωσης των παιδιών μας. Εύχομαι να συνεχίσουμε με παρόμοιες δράσεις και στο μέλλον, γιατί για όλους εμάς στη Διοίκηση της 6 ης ΥΠΕ τα παιδιά και η υγεία των παιδιών είναι η σημαντικότερη επένδυση για όλους μας”.
2 7
8
Print Friendly, PDF & Email
Μετάβαση στο περιεχόμενο