ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Προαίσθησις» & «Αγάπη Κυμάτων»
Δύο πρωτοποριακά βιωματικά εργαστήρια της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΓΕΦΥΡΑ» της 6ης ΥΠΕ στο Hellenic Diaspora Foundation | Patras και στο Μουσείο Διασποράς στο Καστρίτσι Πατρών
«Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια
που μου εξαντλεί τους αγκώνες
και δεν ξέρω πού να τ’ ακουμπήσω.»
Γιώργος Σεφέρης
Με βαθιά συγκίνηση και αίσθηση ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο και την τέχνη, η Θεραπευτική Κοινότητα «ΓΕΦΥΡΑ» για βαριά ψυχικά ασθενείς του Τομέα Ψυχικής Υγείας της 6ης ΥΠΕ συνεχίζει να πρωτοπορεί στην ενσωμάτωση της τέχνης ως θεραπευτικού και επανασυνδετικού μέσου.
Με την προτροπή και καθοδήγηση των πνευματικών καθοδηγητών της δράσης του Καθηγητή Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών Πάνου Αλεξόπουλου, του κορυφαίου Έλληνα συλλέκτη Βασίλη Καλογηράτου, καθώς και με τη διαρκή στήριξη της 6ης ΥΠΕ υλοποιήθηκαν δύο σημαντικά βιωματικά εργαστήρια που ανέδειξαν τη δύναμη της τέχνης ως γέφυρας ανάμεσα στο τραύμα και την ελπίδα.
«Προαίσθησις. Ψυχές σε Καθρέφτες Τέχνης»
Hellenic Diaspora Foundation | Patras
(Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – 21 Μαρτίου 2026)
Στις αίθουσες μουσειακών προδιαγραφών της Hellenic Diaspora Foundation | Patras, ενός από τα σημαντικότερα μουσεία μοντέρνας τέχνης της χώρας, πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήριο «Προαίσθησις», γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα Ελλήνων της Διασποράς έργα των Α. Ακριθάκη, Γ. Μπουτέα, Κ. Βυζάντιου, Α. Φασιανού, Γ. Γαΐτη, Μ. Καλογηράτου, Γ. Κουνέλη, Θ. Στάμου, Τ. Βασιλάκη, Π. Βούλκου οι συμμετέχοντες βίωσαν μια μοναδική συνάντηση με την τέχνη ως καθρέφτη της εσωτερικής εμπειρίας.
Η Επιστημονική & Ερευνητική Ομάδα «ΔΡΩ Εικαστικά», με εμψυχώτριες την Αποστολία Πάστρα και τη Βίβιαν Φαρμάκη, μαζί με τους εμψυχωτές της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΓΕΦΥΡΑ» Βασίλειο Μπρούμα, Θωμά Δόγρανλη, Φωτεινή Βέλλιου, Σωτηρία Κωσταρέλου, Νίκος Κιτσάκης, Γωγώ Κουτσιούμπα, Παρασκευή Γούδα, Μαντζαφίνη Άννα μετέτρεψαν τα γλυπτά σε ζωντανούς καθρέφτες ψυχών.
Το βάρος της σάρκας αποχώρησε και αναδύθηκε η προαίσθηση ως εσωτερική φωνή νόστου, μνήμης και σύνδεσης — μια διαδικασία βαθιάς επεξεργασίας τραύματος μέσα από την αισθητηριακή εμπειρία της τέχνης.
«Αγάπη Κυμάτων» – Βιωματικό Εργαστήριο
Μουσείο Διασποράς στο Καστρίτσι Πατρών
Σε έναν χώρο όπου η ιστορία της μετακίνησης και της μνήμης είναι παρούσα, πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήριο «Αγάπη Κυμάτων», συνεχίζοντας την πορεία σύνδεσης τέχνης και ψυχικής αποκατάστασης.
Μέσα σε ένα περιβάλλον που φέρει ζωντανές μνήμες ταξιδιών, αποχωρισμών και επανενώσεων, οι συμμετέχοντες βίωσαν μια βαθιά εμπειρία έκφρασης και σύνδεσης. Με εργαλεία το σώμα, την κίνηση, τη μνήμη και το συμβολικό στοιχείο της κόκκινης κλωστής, δημιουργήθηκε ένας κοινός κύκλος ανθρώπων που μοιράστηκαν συναισθήματα, ιστορίες και ελπίδες.
Το εργαστήριο, με κεντρική ιδέα «Το Κύμα που Κουβαλώ – Το Ταξίδι των Κυμάτων», ανέδειξε τη δύναμη της συλλογικής εμπειρίας και τη σημασία της ανθρώπινης σχέσης. Οι συμμετέχοντες κινήθηκαν σαν κύματα, ενώθηκαν με κόκκινες κλωστές και δημιούργησαν ένα μεγάλο συμβολικό κύμα μια εικόνα που ανέδειξε τη δυνατότητα της επανένωσης ακόμη και μετά από τραυματικές εμπειρίες αποχωρισμού.
Η Πρωτοπορία της Σύνδεσης Τέχνης και Τραύματος
Τα δύο αυτά εργαστήρια αποτελούν μια ουσιαστική απόδειξη ότι η τέχνη δεν λειτουργεί μόνο ως αισθητική εμπειρία, αλλά ως χώρος θεραπευτικής επανανοηματοδότησης του τραύματος.
Η Θεραπευτική Κοινότητα «ΓΕΦΥΡΑ» της 6ης ΥΠΕ δεν χτίζει απλώς γέφυρες προς τον πολιτισμό, ανοίγει δρόμους επιστροφής προς τον εαυτό.
Μέσα από τη ζωντανή συνάντηση με την τέχνη:
- το τραύμα βρίσκει γλώσσα
- η σιωπή μετατρέπεται σε κίνηση
- η απομόνωση γίνεται σχέση
- και η μνήμη αποκτά νέο νόημα
Το μουσείο παύει να είναι ένας σιωπηλός χώρος θέασης και μετατρέπεται σε πεδίο σχέσης, έκφρασης και επανασύνδεσης με την ανθρώπινη εμπειρία.
Εκεί όπου άλλοτε υπήρχε απόσταση, γεννιέται σύνδεση.
Η Θεραπευτική Κοινότητα «ΓΕΦΥΡΑ» της 6ης ΥΠΕ επιβεβαιώνει έμπρακτα ότι η ψυχική αποκατάσταση δεν είναι μόνο διαδικασία φροντίδας, αλλά μια βαθιά ανθρώπινη διαδρομή προς: την ορατότητα, τη σύνδεση και την αξιοπρέπεια.
Ευχαριστίες
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται:
στον Βασίλη Καλογηράτο, ιδιοκτήτη του Μουσείου Διασποράς και θεμελιωτή της Hellenic Diaspora Foundation | Patras, για τη θερμή φιλοξενία, την εμπιστοσύνη και την ουσιαστική συμβολή του στη σύνδεση της τέχνης με την κοινωνία,
καθώς και στον Πάνο Αλεξόπουλο, Διευθυντή Ψυχιατρικής και Καθηγητή Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, για τη διαρκή επιστημονική στήριξη και την προώθηση δράσεων που ενισχύουν τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης.

