Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική > Νέα & Ανακοινώσεις > Δελτία Τύπου > Ο χαιρετισμός του Διοικητή της 6ης ΥΠΓ Γ. Καρβέλη στην επιστημονική διημερίδα με θέμα: “Μονοπάτια Ιατροκοινωνικης Πρόληψης”

Ο χαιρετισμός του Διοικητή της 6ης ΥΠΓ Γ. Καρβέλη στην επιστημονική διημερίδα με θέμα: “Μονοπάτια Ιατροκοινωνικης Πρόληψης”

353405692 579361434382579 1632326688805220452 n 1
353405692 579361434382579 1632326688805220452 nΧαιρετισμό απηύθυνε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης στο άνοιγμα των εργασιών της επιστημονικής διημερίδας με θέμα: “Μονοπάτια Ιατροκοινωνικης Πρόληψης” το πρωί του Σαββάτου στην Κάτω Αχαΐα. Η διημερίδα πραγματοποιείται από την 6η ΥΠΕ και τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας με τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων επιστημόνων.
Ο κ. Καρβέλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Είναι ιδιαίτερη χαρά σήμερα να είμαι εδώ και να απευθύνω χαιρετισμό σε μία διήμερη επιστημονική εκδήλωση που οργανώνεται από κοινού μεταξύ δύο θεσμικών οργάνων, της Υγειονομικής μας Περιφέρειας και του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Η χαρά είναι ξεχωριστή, αφού για τρίτη φορά ενώνονται αυτοί οι δύο φορείς, στα πλαίσια μιας σταθερής υγειονομικής συνεργασίας, με κοινό στόχο την ΠΡΟΛΗΨΗ. Την πρόληψη σοβαρών χρονίων παθήσεων όπως ενδοκρινολογικών παθήσεων, νευρολογικών νοσημάτων, ζητημάτων ψυχικής υγείας και πρόκλησης νεοπλασιών.
Ως Υγειονομική Αρχή θέλαμε να προχωρήσουμε στην ενημέρωση πολιτών που δεν ζουν μέσα στον μεγάλο αστικό ιστό, αλλά βρίσκονται εκτός αυτού, σε αγροτικές περιοχές, σε ημιαστικές περιοχές και η καθημερινότητά τους έχει άμεση σχέση με την ύπαιθρο και τη φύση. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον πληθυσμό της υπαίθρου, καθώς είναι κατά μέσο όρο γηραιότερος και κατά συνέπεια εμφανίζει περισσότερη νοσηρότητα. Κρίνεται ωφέλιμο να ενημερώσουμε για τον σακχαρώδη διαβήτη, για τις αιτίες πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου, για τις συνέπειες της σκλήρυνσης κατά πλάκας, για τη νόσο του Alzheimer. Μίας νόσου που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζει όλο και μεγαλύτερα ποσοστά συχνότητας και αυτοί που υποφέρουν μαζί με τους ασθενείς είναι οι φροντιστές. Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι οι φροντιστές κατά κύριο λόγο στην ελληνική επαρχία είναι τα στενότερα μέλη της οικογένειας. Αυτό κρύβει και θετικές, αλλά και αρνητικές επιπτώσεις για τις οποίες θα μας μιλήσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες.
Είναι επίσης σημαντικό να ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος για τη σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων, ώστε να αποφευχθούν σοβαρά οφθαλμολογικά, αναπνευστικά και δερματολογικά νοσήματα. Είναι ωφέλιμο να μάθουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αλλά και την ηλιακή ακτινοβολία που δεν είναι και τόσο αθώα όσο νομίζουμε. Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας έχει όμορφες παραλίες που γεμίζουν από λουόμενους. Έχει και αγρότες και εργάτες γης που εργάζονται παρατεταμένα εκτεθειμένοι στον ήλιο. Και οι τρεις κατηγορίες που προανέφερα συχνά δεν γνωρίζουν ότι, χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις, ο ήλιος γίνεται εχθρός.
Όλα αυτά τα ζητήματα για εμάς που εκπροσωπούμε την Υγεία γίνονται προτεραιότητες, γιατί γνωρίζουμε ότι η ελλιπής ενημέρωση ή η άγνοια προκαλούν συχνά ανεπανόρθωτες βλάβες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μέλημά μας είναι η κατάλληλη ενημέρωση και η ανάπτυξη προγραμμάτων Αγωγής Υγείας μέσα από τις σχολικές μονάδες, από τις παρεμβάσεις σε πληθυσμιακές ομάδες, από την οργάνωση επιστημονικών ημερίδων κ.α. για να περάσουμε τα μηνύματα που είναι αναγκαία, αλλά και τρόπους εκπαίδευσης του πληθυσμού διαμορφώνοντας υγειονομική συνείδηση.
Στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας έχετε την τύχη να έχετε ένα Κέντρο Υγείας που το εξειδικευμένο προσωπικό του αποτελεί σημαντική εστία πρόληψης. Πρόκειται για μια από τις πιο δραστήριες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που υπάρχουν στην Αχαΐα. Μία μονάδα που όλες οι ειδικότητες εμπλέκονται ενεργά στο πολύτιμο κομμάτι της πρόληψης, της ενημέρωσης των πολιτών, αφού είναι κύτταρο ενεργό μέσα στον ιστό της κωμόπολης και των κοινοτήτων περιξ αυτής. Το επιστημονικό προσωπικό, στο σύνολό του, ανέπτυξε ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενημερώνοντας από τα μικρά παιδιά μέχρι τους υπερήλικες για τους τρόπους προφύλαξης, ενώ έπεσε στα «βαθειά» με τον εμβολιασμό των πολιτών, με τον κατ’ οίκον εμβολιασμό και τον εμβολιασμό των ανθρώπων της υπαίθρου ξεπερνώντας εαυτώ για να προλάβει την αποφυγή νόσησης και να τα καταφέρει όσο αυτό ήταν εφικτό.
Κλείνοντας να τονίσω ότι η συνεργασία αυτών των δύο φορέων, 6Ης υπε και Δήμου Δυτικής Αχαΐας υπογραμμίζει την κοινή δράση για την αποφυγή ανισοτήτων στην Υγεία, καθώς έρχονται οι άνθρωποι της Υγείας ένα βήμα πιο κοντά σε εσάς, στους πολίτες των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών και μάλιστα εκτός νοσηλευτικών δομών. Είναι, επιπλέον και ένα μονοπάτι προσβασιμότητας για να γνωρίζει ο καθένας από εσάς που θα απευθυνθεί ακριβώς, όταν θα παρατηρήσει συμπτώματα, συμπεριφορές και παρενέργειες που δυσκολεύουν τον τρόπο ζωής του ίδιου ή του μέλους της οικογένειάς του, των φιλικών του προσώπων κτλ.
Εύχομαι να συνεχίσουμε αυτές τις συνεργασίες και στο μέλλον. Προσωπικά δεσμεύομαι για αυτό και δηλώνω συνοδοιπόρος στις προσπάθειες βελτίωσης των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών για τη διατήρηση της Δημόσιας Υγείας.
Print Friendly, PDF & Email
Μετάβαση στο περιεχόμενο