Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
Αρχική > Νέα & Ανακοινώσεις > Δελτία Τύπου > Η 6η Υ.ΠΕ. στο 16th European Public Health Association (EUPHA) Conference για το πρόγραμμα Health4EUkids

Η 6η Υ.ΠΕ. στο 16th European Public Health Association (EUPHA) Conference για το πρόγραμμα Health4EUkids

IMG 20231110 101605
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/11/2023 η παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Health4EUkids στο 16th EUPHA Conference στο Δουβλίνο (Ιρλανδία). Για το εν λόγο έργο η 6η Υ.ΠΕ. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αναλάβει το συντονισμό (coordinator roll). Συμμετέχουν συνολικά 12 κράτη (22 φορείς) και αφορά στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και αποτελεσμάτων ερευνών στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και στην υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής στην κοινότητα. Επιστημονικά Υπεύθυνος είναι ο Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Πατρών.
Από πλευράς 6ης Υ.ΠΕ. συμμετείχαν:
• Ο Γιώργος Καρυδάς, προϊστάμενος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης, με ρόλο συντονιστή στην παρουσίαση. Επίσης, παρουσίασε το Πακέτο Εργασίας 1 που αφορά στον συντονισμό του έργου, την συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων αλλά και τις διοικητικές, οικονομικές και οργανωτικές παραμέτρους του έργου.
• Η Βασιλική Ηλιοπούλου, υπάλληλος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης, παρουσίασε το Πακέτο Εργασίας 2, για το οποίο επίσης η 6η ΥΠΕ έχει τον συντονιστικό ρόλο, σχετικά με την Διάχυση της πληροφόρησης για το πρόγραμμα, του σχετικού πλάνου δράσης και τον συντονισμό των φορέων σχετικά με αυτό.
Επίσης στην παρουσίαση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των φορέων που έχουν τον συντονισμό των επιμέρους πακέτων εργασίας. Συγκεκριμένα:
• Η Zsofia Kimmel από το Nemzeti Nepegeszsegugyi Kozpont (Ουγγαρία) ανέπτυξε το πλάνο της Αξιολόγησης του προγράμματος (Πακέτο Εργασίας 3), τους δείκτες και τα στάνταρ υλοποίησης.
• Η Angela Giusti από το Instituto Superiore di Sanita (Ιταλία) παρουσίασε το Πακέτο Εργασίας 4 για την διατήρηση και διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου. Οι καλές πρακτικές που αναπτύσσονται και εφαρμόζονται στις συμμετέχουσες χώρες θα πρέπει να παραμείνουν ενεργείς πολιτικές υγείας.
• Η Ana Boned – Ombuena από το Fundacion para el Fomento de la Investigacion Sanitaria y Biomedicade la Comunitat Valenciana (Ισπανία) παρουσίασε την βέλτιστη πρακτική “Grunau moves” (πακέτο εργασίας 5) που αναπτύχθηκε στην Γερμανία. Αποτελεί μια πολυεπίπεδη δράση που στοχεύει στην μακροπρόθεσμη παρέμβαση στην κοινότητα με εμπλοκή φορέων, κοινωνικών δικτύων, χτίζοντας δεσμούς εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης με τους παράγοντες που διαμορφώνουν το περιβάλλον διαβίωσης των παιδιών.
• Για το πακέτο εργασίας 6 που την ευθύνη έχει το Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos της Φινλανδίας δεν μπόρεσε να εκπροσωπηθεί στην παρουσίαση για λόγους ανωτέρας βίας. Την παρουσίαση ανέλαβε ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου Καθηγητής Απόστολος Βανταράκης. Το Π.Ε. 6 αφορά την βέλτιστη πρακτική “Smart Family” που στοχεύει στην υποστήριξη επαγγελματιών υγείας και οικογενειών στην κινητοποίηση για την υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου διατροφής και διαβίωσης με εργαλεία τόσο διαδικτυακά όσο και συμβουλευτικής.
Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ήταν μεγάλο. Στην κατάμεστη αίθουσα από εκπροσώπους φορέων δημόσιας υγείας από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες ακολούθησαν ερωτήσεις σε σχέση με διάφορες διαστάσεις γύρω από την εφαρμογή του προγράμματος και της συμβολής που αυτό θα έχει στην μείωσης της παιδικής παχυσαρκίας και της υγείας των παιδιών μας. Ο κ. Βανταράκης με την ομάδα του απάντησε σε όλες ενώ πολλές συζητήσεις συνεχίστηκαν και μετά την λήξη της επίσημης παρουσίασης.
Την προηγούμενη 9/11/2023 πάντα στο πλαίσιο του 16th EUPHA είχε πραγματοποιηθεί και η συνάντηση εργασία των υπευθύνων των πακέτου του έργου όπου υπό την καθοδήγηση του κ. Βανταράκη και της ομάδας της 6ης ΥΠΕ συντόνισαν τις παραμέτρους υλοποίηση του έργου.
Η επιστημονική ομάδα της 6ης ΥΠΕ και του Πανεπιστημίου Πατρών με τον συντονισμό του κ. Βανταράκη παράλληλα υλοποιούν και την εφαρμογή του έργου στην πόλη της Πάτρας αρχικά και σε όλη την γεωγραφική έκταση της 6ης ΥΠΕ αμέσως μετά. Το διάστημα αυτό ολοκληρώνεται η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στις δομές της Πάτρας και οι διαδικτυακές εφαρμογές (πακέτο εργασίας 6) ενώ σε δύο σχολεία σχεδιάζονται οι δράσεις που θα υλοποιηθούν (πακέτο εργασίας 5). Εντός Δεκεμβρίου οι βέλτιστες πρακτικές θα είναι η νέα πολιτική υγείας της 6ης ΥΠΕ σε εφαρμογή για την υγεία των παιδιών μας.
Print Friendly, PDF & Email
Μετάβαση στο περιεχόμενο