Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Αρχική > Νέα & Ανακοινώσεις > Δελτία Τύπου > Ημερίδα με θέμα: “Covid 19 – Πανδημία χωρίς τέλος” – Γ. Καρβέλης: “Έχει πραγματικά αξία για εμάς, να μην μείνει κανείς συνάνθρωπός μας αβοήθητος”

Ημερίδα με θέμα: “Covid 19 – Πανδημία χωρίς τέλος” – Γ. Καρβέλης: “Έχει πραγματικά αξία για εμάς, να μην μείνει κανείς συνάνθρωπός μας αβοήθητος”

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID19

Στην διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «COVID 19 –ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ», συμμετείχε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης.

Ο κ. Καρβέλης ανέφερε τα εξής:

Καλησπερίζω όλους τους συνδεδεμένους ακροατές σας, αφού ευχαριστήσω για την πρόσκληση τα μέλη του Δ.Σ. ΙΕΔΕΠ.

Ερχόμαστε για άλλη μια φορά να μιλήσουμε για ένα ζήτημα που έχει κυριεύσει την καθημερινότητα μας τα τελευταία δυόμιση χρόνια και δεν είναι άλλο από τον αιφνίδιο εισβολέα που λέγεται νέος κορονοιός.

Ο κορονοιός ήρθε και εγκαταστάθηκε στις ζωές μας, ενώ πρώτα μας αιφνιδίασε και αυτόματα μας έθεσε σε ταχύτατες τροχιές για προλάβουμε ανθρώπινες ζωές. Κακά τα ψέματα, μας έθεσε νέα θεμέλια καθώς ανάγκασε την παγκόσμια κοινότητα να βρει τρόπους και τεχνικές για άμεση παρέμβαση προκειμένου να αποφευχθεί όσο είναι δυνατόν η ταχεία διασπορά και η θεραπεία.

Ευτυχώς, αυτά τα δυόμισι χρόνια κατάφερε να προικίσει το επιστημονικό προσωπικό με μεγάλη εμπειρία και τις υγειονομικές μονάδες με κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό.

Όμως, έφερε και συνέπειες που είναι μακρόχρονες και φορτισμένες με αρνητικό πρόσημο. Αναφέρομαι στα περιστατικά long-covid που υποφέρουν από ποικίλες επιπλοκές. Επιπλοκές που άπτονται σοβαρών αναπνευστικών, καρδιολογικών, νευρολογικών και γαστρεντερολογικών βλαβών, πολλών εξ αυτών με μόνιμη, πλέον, μορφή.

Για αυτό τον λόγο και δημιουργήθηκαν τα post-covid σε πολλές υγειονομικές δομές. Ο ρόλος τους έγκειται στην συνεχή και άμεση παρακολούθηση των περιστατικών που επιβαρύνθηκαν από την προσβολή της νόσου και επιδεινώθηκε η ψυχοσωματική τους κατάσταση. Ιατροί ειδικοτήτων καρδιολογίας, πνευμονολογίας, και Γενικής Ιατρικής αποτελούν την κατ΄ εξοχήν ιατρική ομάδα παρακολούθησης.

Πέραν τούτων, το ζήτημα είναι η απόδοση του εμβολιασμού προκειμένου να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας. Αυτό, βέβαια, φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί καθώς όσοι εμφάνισαν επαναλοίμωξη ή νόσησαν μετά τον εμβολιασμό τους , δεν είχαν τόσο βαριά συμπτωματολογία όσο είχαν τα κρούσματα της προ-εμβολίου περιόδου. Φυσικά, δεν λείπουν και οι εξαιρέσεις.

Επιθυμία και στόχος όλης της επιστημονικής κοινότητας είναι ο ιός αυτός να πάρει ενδημική μορφή και να γίνουν αντιμετωπίσιμες, σε επίπεδο φαρμακευτικής αγωγής, οι επερχόμενες μεταλλάξεις του.

Ο υγειονομικές μας δομές είναι πάντα έτοιμες να αντιμετωπίσουν και άλλα κύματα της πανδημίας. Έχει πραγματικά αξία για εμάς, για την Κεντρική Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ κανείς συνάνθρωπός μας να μην μείνει αβοήθητος και να μην διακομιστεί σε άλλη ΥΠΕ. Η ετοιμότητά μας φάνηκε από την πρώτη στιγμή που ο ιός μας χτύπησε την πόρτα.

Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι για την πρόσκληση. Ελπίζω να καταλήξετε σε χρήσιμα συμπεράσματα.

 

(Δείτε στο βίντεο τον χαιρετισμό του κ. Καρβέλη – 11′ 46”).

https://www.youtube.com/watch?v=CKPRxiILMb8&t=4s

Print Friendly, PDF & Email
dypede
6η Υ.ΠΕ.
Σκοπός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι η αποτελεσματικότερη κσι αποδοτικότερη λειτουργία των ΦΠΥΥΚΑ στην παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης στον πληθυσμό της Περιφέρειας.
https://www.dypede.gr
Μετάβαση στο περιεχόμενο